2018/02/26 Måndag

 

Tjenis tjenis vänner! 

 

Nu går vi in på sista veckan på resan, snacka om att denna månaden har gått i super-mega-fart!

Befinner oss nu på ett varmt och soligt ställe med ett hav som går i turquoist och som kantas av palmer och en strand i ögon-bländande vit färg , ZANZIBAR!! =)

Men mer om denna härliga ö snart, nu måste jag ju först och främst berätta om våra fantastiska 4:a dagar av safari!

 Hade en dag till i Moshi efter jag avslutade dagboken förra gången. Vi var väl lite trötta på att hänga i Moshi men jag kände att jag behövde en dag till för att kurera mig efter min bajs- och kräk-sjuka.. Ville verkligen vara pigg och allert när vi drog iväg på safari.

På måndagen kl 05.30 på morgonen stod vi redo nere i hotellets lobby. Adidas lillebror kom och hämtade upp oss i sin minibuss och körde oss 2tim till staden Arusha. Där fick vi frulle, sa hej då till Adidas lillebror som önskade oss trevlig safari.

Bytte minibuss till safari-bil och hälsade på våran safari guide/chaufför, Rocki.

Vi och Rocki åkte till ett hotell i Arusha och hämtade upp de andra 4:a deltagarna.

Thorun, en mycket trevlig och pratglad norska, Gao, en leendes portugis och mor och son från Sydkorea, tyvärr fastnade aldrig deras namn för de var mycket svåra, typ ching chong och ping eller något.. hehe! Det viktiga var iallafall att de var underbara de med. Mamman pratade tyvärr inte engelska men var mycket söt, sonen pratade engelska vilket var bra.

 

Drog iväg allihopa med våran gröna fina safari bil. Alltid när man är utomlands och är ute och åker bil, buss eller taxi så kör dom i hiskelig fart och man ber typ alltid för sitt liv när bilen kör i 200km/tim längst bergskanter eller bland snirkliga vägar. Men här i Tanzania är dom super strikta med trafiken! 

Även denna gången blev vi stoppade av polisen ett antal gånger och Rocki höll fartbegränsningarna. När vi passerade genom varje by så föll hastigheten till 50km/tim som stod på skyltarna. Mycket bra!

Så vi susade fram i lugn takt, dock gjorde han några lätt läskiga omkörningar där det var krön och backar, men men man kan ju inte få allt..haha!

Rocki höll igång oss med lite sång och musik och efter några timmar sladdade vi in vid våran första nationalpark Tangire.

 Dax att hoppa in i bilen och dra in i Tangire Nationalpark. Massa safari-bilar!
 

Fällde upp taket på bilen och gav oss in i parken.

Och WOW jag bara älskar att susa runder och titta på djur, det första vi lade ögonen på var några giraffer.

Rocki hade frågat oss innan i bilen vad vi önskade se för djur, jag hade önskat mig en leopard någon annan en noshörning, men Richard ville se en giraff..haha! Så där var det avklarat..haha!

 Första girafferna.. =)
 

Tangire var en helt underbar nationalpark, djuren var förstås fantastiska men även naturen var helt underbar. Massa fina träd och alldeles grönt och lummigt!

När vi stod på ett ställe med utsikt ut över vidderna så var det så vackert, såg liksom ut som en golfbana med en massa träd som var planterade för att få en fin och lummig park. Men det är bara naturen som är så fin, helt av sig själv..hehe!

 Tangire Nationalpark, så fint! Ser liksom planterat ut..hehe!
 
 

Åkte runder och såg en massa giraffer och elefanter. Några elefanter hade slagit sig ned vid en liten sjö och låg i vattnet och badade och svalkade sig. Förståligt för det var sååå varmt! Så fort vi stod stilla med bilen och tittade på djuren kunde man känna hur svetten pärlade sig i pannan.

Såg faktiskt 3 lejon också, var rätt så långt från bilen också var det honor. Rocki var nöjd som visat oss lejon första dagen, fast jag nämnde att jag ville se riktiga han-lejon..haha! Stackars Rocki..hehe!

 Såå söööööta!
 
 
 Fint i Tangire nationalpark
 Elefanterna svallkar sig i det varma vädret.. =)
 

Det sjuka var att efter ett tag så skulle vi stanna till för lunch, körde förbi en grupp med elefanter och dömm om min förvåning när vi 30m max 40m ifrån elefanterna stannar på ett picnic-ställe, UTAN staket..haha!

Jag sa -Men här kan vi ju inte gå av, elefanterna står ju där! Men den var tydligen inget problem och jag hoppade osäkert ur bilen samtidigt som jag höll mina 2 ögon riktade på elefanterna som verkade skita i mig.. =)

När jag var på safari i Sydafrika så hade alla picnic-ställen och camping-platser ett säkert staket runt sig, men tydligen inte här då..hehe!

Men elefanterna visade sig inte vara några problem utan det var aporna..haha!

Kryllade av apor som hoppade upp på borden där turisterna satt och åt och roffade åt sig äpplen och mackor, snodde dom direkt ur handen på folk, snabba som blixten var dom.

Var rätt roande och sitta och titta på hur aporna jobbade och hur förvånade turisterna blev..haha!

Aporna där gick iallafall inte runt med tomma magar.. haha!

Vi var dock skonade ifrån aporna, kanske för att våran guide Rocki satt med oss hela tiden. Jag la märke till att aporna (smarta som de är) siktade in sig på bord med bara vita människor. Tänkte väl att de dumma turisterna är lätta att sno från..haha!

 Lunchdax med elefanterna på bara några meters avstånd och galna apor som snodde maten.. =)
 Gigantiska Baoba träd fanns det gott om, riktigt stora och coola!
 
En flock elefanter.. =)
 

Hade några timmar där i parken innan vi begav oss iväg mot vårt övernattningställe.

Jag hade lite halv-ångest över att sova i tält igen efter min bajs och kräk-natt. Men det visade sig att denna första natten skulle vi visserligen sova i tält, men i mina ögon var det lyxtält!

Ett stort tält med fönster och en dubbelsäng, och drog man upp kedjan i väggen längst bak i tältet så fann man vårt egna privata badrum med dusch! Lyxigt värre!

Så första natten var nemas problemas! 

Mötte upp med vår kock där vi skulle övernatta, tror han bodde där i byn.

Så en öl, mat och lite trevligt umgänge med våra nya vänner innan vi stupade i säng!

 Vårt lyxtält första natten. =)
 Drog man upp dragkedjan där längst bak steg man in i vårt egna badrum, visserligen utan tak men ändå!
 

Dagen efter vaknade vi upp till en ny härlig dag. Hade lite frulle innan vi begav oss iväg med vår safari-bil. Stannade till på en utsiktsplats som inte var helt fel.

 
 Killarna i vårt safari-gäng!
 Jag och Thorun
 Stannade i en liten stad och köpte med oss lite proviant till de kommande tältnätterna..
 
 

Efter någon timme kom vi fram till Ngorongoro crater conservation area. Innan jag kom hit trodde jag att det var en meteorit som bildat en jättestor crater, men icke..hehe!

Var tydligen en massa massa vulkaner innan, som till sist bara blivit en gigantisk krater.

Våran bil kämpade sig upp och upp och till sist stannade vi vid en punkt där på kraterns kant där det var en faaaantastisk utsikt ut över hela kratern! 264kvadrat kilometer stor nere på ”golvet”!!

När man stod där på kraterns kant och tittade ut över dessa 264kvadrat kilometer av vacker natur förstod man att det är med på Unesco world heritage site. Såå vackert, såg helt övernaturligt ut.

 Utsikten ut över hela Ngorongoro kratern. Så häftigt!
 
 
 
 

 Vi tuffade vidare med våran bil, idag skulle vi inte köra ner i kratern utan det skulle vi göra sista dagen. Idag körde vi uppe längst kraterns kant vilket inte var helt fel det heller.. =)

Vägen i sig var förstås helt förskräcklig! Så hålig och dammig, vet inte hur många timmar vi satt där i bilen och skumpade runder och blev dammigare och dammigare! Till sist kändes det som att man inte kunde andas p.g.a allt damm som tog sig in i bilen, kan ha varit den värsta vägsträcka jag åkt på i hela mitt liv.. =)

Men som tur väl var så var utsikten inte helt fel. Var hur fint som helst att puttra runder där på kraterns kant.

Det var djur, vi snackar getter, kossor, kameler och åsnor i massiva horder som massajerna gick och vallade. Det roliga var att ibland alla boskap promenerade det runt giraffer, zebror och mängder av gnuer, allt i ett.

I ngorongoro kratern bor det en massa massajer, på många ställen i Tanzania har dom blivit bortförda p.g.a städer och annat. Men här på kanten i Ngorongoro kratern får dom lov att bo för att deras levnadssätt inte lämnar några avtryck i naturen.

Innan jag kom till Tanzania trodde jag knappt det fanns massajer utan att de man skulle se bara skulle vara turistmål.

Men så fel jag hade.. Längst hela kratern levde hur mycket massajer som helst. Såg så härligt ut där dom vandrade runder och vallade sina djur, som i ett med naturen och deras färgglada kläder blåste i vinden.  

Så trots den skumpiga och dammiga färden var det mycket att slänga ögonen på.

 Uppe på kraterns kant.
 
 Längst bort går massa vilda djur och längst fram en massaj som vallar sina getter, coolt.
 Strövade även runder en massa giraffer precis i närheten av massajerna och deras boskap.
 Verkligen vackert här på kraterns kant.
 

När det började bli lunchdax så stannade vi vid en campingplats, Rocki sa att vi även skulle spendera vår sista natt här på vägen tillbaka sen. Lunch-byggnaden var en stor byggnad och där inne ekade det förskräckligt när vi kom in med våra matlådor.

Jag sa att jag nog skulle ta min matlåda och sätta mig utanför på gräset istället och äta, var ju väldigt fint väder. Så sagt och gjort och de andra följde mitt exempel och gjorde mig sällskap ute på gräsmattan.

Jag öppnade min lunchlåda och slängde medesamma ögonen på en pirog, mums tänkte jag, den börjar jag med!

Vilket jag gjorde.

Tog upp den i handen och tog mig en tugga, sen sa det bara SWISH! Kom en JÄTTEfågel flygandes bakifrån och snodde den! haha! Gissa om jag blev paff och de andra med! Var hur stor fågel som helst och där flög han iväg med min pirog..haha!

Så ja vi tog vår mat och gick in i den jättelika ekandes lokalen igen..hehe!

Japp, var det inte apor som snodde maten så var det tydligen gigantiska fåglar, tur han inte satte sina gigantiska klor i min hand.. =)

 

Fortsatte vår färd efter lunchen och kom efter ett tag ner nedanför kratern och började våran färd ut ur Ngorongoro kratern och in i Serengeti, en gigantisk nationalpark här i Tanzania.

Så fort vi sladdade in i Serengeti stannade vi bilen och drog upp taket på bilen så vi alla kunde stå upp och kika ut på alla djur.

 Jag springer in i Serengeti nationalpark..haha! Vill se ännu mera djur!
 Stannat för att registrera oss och bilen innan vi fortsätter längre in i Serengeti.
 
 Och iväg bar det! Japp längst fram till vänster om vägen låg en bil som kört av vägen.. Hoppades att det skulle gå lite lugnare för oss..
 
 

Den vackra frodiga naturen från ngorongoro kratern bytte mot ett torrt men väldigt coolt landskap, inte alls som Tangire som var grönt och fullt med träd.

Såg en massa djur och det som var speciellt med Serengeti var att det var inte några djur hit och dit utan när man hittade elefanter så var det stora stora horder av dom! Såg så underbart ut!

Tog oss längre och längre in i Serengeti och lyckades även se en Leopard som låg och vilade sig, var rätt så långt bort men den var väldigt söt! Så check på min vill-se-djur-lista! =)

 
 
 
 Richard håller utkik.. =)
 
 Där långt borta mitt på den stora stammen gömmer sig en sovandes leopard!
 

Efter många timmar när det nästan var solnedgång kom vi fram till vår campingplats som låg mitt inne i Serengeti och UTAN staket..haha! Trodde inte att detta var möjligt..

Vaddå ska vi tälta här mitt bland alla farliga djur? Jajemen det skulle vi!

Så det var bara att hoppa av bilen och börja slå upp våra tält mitt där på savannen.. =)

 

När vi var färdiga tog vi en varsin varm öl och Sydkoreanerna bjöd på någon specialsprit från Sydkorea. Kändes som vodka i tetrapak. De tyckte vi skulle dricka en var, men jag och Richard delade..haha! Mycket klokt i efterhand.. =)

Hade kvällsmat som våran kock kokade ihop och sedan hoppade vi i säng vid 22-tiden.

Lös några extra gånger bakom oss med pannlampan på väg till tältet..hehe!

Somnade snabbt men vaknade ett antal gånger under natten av konstiga läten..hehe! Tydligen hade ett helt gäng hyenor strosat runder bland våra tält på natten.

Det sa Thorun som hade varit ute och kissat! Jag hade aldrig lämnat tältet och gått ut mitt i natten, hade fått kissa på mig först..haha!

 Så då var tälten uppe, precis innan mörkret föll.
 
Vårat trevliga safari-gäng!
 

Nästa dag var vi uppe innan solen.

Lite efter 06.00 rullade vi iväg från vår campingplats, PRECIS utanför betade några elefanter på icke betryggande avstånd..hehe! Och 50m längre bort från campingen gick en massa bufflar, ett av savannens farligaste djur.. hmm..Jag som hade sovit så gott helt ovetande..haha!

Körde inte länge innan vi stötte på ett gäng med 10st giraffer som gick där och käkade i soluppgången, så himla fina!

 
 
 Soluppgång över Serengeti
 Massa gnuer 
 Några lyxlirare som åker luftballong! =) Är nog bra fint!
 Hyenor
 

Finns inget bättre än att susa runder på savannen med huvudet halvt hängandes ut från bilen och spana in alla djur!

Hamnade mitt i en STOR flock elefanter, måste varit minst 50st! Så jäkla coolt! Vi såg så mycket coola djur, men ändå var mina favoriter dessa stora gigantiska flockar av elefanter och zebror! Fick aldrig nog och de andra skrattade åt mig där jag pekade ivrigt efter varje flock elefanter eller zebror!

 

Vi träffade en rysk trevlig kille från en annan bil, det var han, 2st kineser och 2st sydkoreaner i deras bil. Han berättade glatt och humoristiskt om, hur speciellt sydkoreanerna, stod med huvudena ut från taket och blev så fantastiskt uppspelta varje gång de passerade en elefantant.. 

Jag svarade skrattandes att det nog var jag som satt inne med den rollen i vår bil..haha! Ju mer djur jag såg ju mer ville jag bara se.

 Medans de andra ibland satte sig ner och vilade sig i bilen, så tröttnade jag aldrig. Stod upp med mitt huvud hängandes ut ur takluckan konstant..haha!

 Massa massa elefanter, en riktigt stor flock! Dessa stod på ena sidan av vägen..
 ..och dessa på andra sidan av vägen och vi stod mitt i allihopa! =)
 
 
 
 
 Riktiga lejon kungen-filmen träd..haha!
 
 

Vi körde förbi en massa häftiga träd, sådanahär platta träd som iallafall jag verkligen förknippar med afrika, jättefina.

Körde förbi pumpas (vårdssvin), hyenor, zebror, gnuer, ytterligare en leopard massa rådjursliknande djur (de är de minst roliga), giraffer, strutsar, elefanter. Såg flodhästar som låg i en liten sjö och svalkade sig och buffrade på varandra om platsen..hehe!

 
 Flodhästarna ligger och gottar sig i vattnet.
 

Helt plötsligt fick våran guide upp farten på bilen, gick hiskeligt snabbt, nästan så jag ramlade där jag stod.. =)

Kom fram till ett stort träd och han saktade in med bilen. Och jag vet att jag inte varit så imponerad av hon-lejon innan.. Men där, där låg typ 10-12st och vilade sig i skuggan av trädet och en satt uppe i trädet och spejade.

SÅ jäkla coolt!! Det var riktigt mäktigt!

Om jag var lycklig innan när vi parkerade mitt i flocken av 50st elefanter så var jag nu ännu lyckligare! Haha!

Fantastiskt och stå där och speja på lejonen som slappade. 

Ett lejon hade lagt sig på rygg och slängt upp benen i vädret precis som våran Lennart alltid gör! Hehe!

 
 
 Väldigt fin!
 
 Så häftigt att bara stå och kika på dessa mäktiga djur!
 Här låg dom och gottade sig allihopa.
 Haha precis så som våran lilla Lennart alltid ligger och vräker sig! =) Kanske avlägsna släktingar..haha!
 
 
 En mycket nöjd Richard =)
 En buffel, väldigt farliga när de går själva som denna rackaren.
En liten paus..
 Ännu en leopard på bra avstånd..hehe!
 

Efter ha varit ute och kört och tittat på djur i nästan 6tim återvände vi till vår campingplats där våran kock lagat till en riktigt god lunch. Satt fint eftersom vi bara haft te och kakor innan vi kört iväg tidigt på morgonen.

 Våran campingplats

 

Efter lunch packade vi in allt i bilen och körde några timmar innan vi lämnade Serengeti bakom oss. Men även dessa timmar ut ur parken kantades av såå mycket djur!

 
 
 Stilig =)
 Alltså ser ni såå många elefanter! Alla svarta små prickar i bakgrunden är också söta elefanter! =)
 2stl lejon till på vår väg..
 

Serengeti var verkligen coolt med sin natur och sina stora flockar av elefanter! Hade turen att stöta på 3 lejon på vår väg ut, och inga honor denna gången utan 3st stora präktiga hanar!! 

Så coolt! De låg precis vid vägen så vi kom riktigt nära!

Var väldigt varmt för dom även om de hade slagit sig ner i skuggan, en av lejonen nästan kippade efter andan i sin stora varma man..

Så japp nöjd blev jag!

 Wow dom var gigantiska!! Men den ena såg väldigt varm ut i sin stora kaluffs.. =)
 Jaa ser faktiskt lite varmt ut.. =) Eller rättaresagt, väldigt varmt!
 Massa fina zebror!
 
 Jag trodde att de kramades, men tydligen står de såhär så de kan ha koll på lejon och andra fiender.. Ett par ögon åt varje håll.
 
Ännu flera lejon, var lejon överallt till sist..hehe!
 Vår bil!
 
 
Körde den hemska dammiga och hoppiga vägen tillbaka till toppen av Ngorongoro kratern, kom fram till campingplatsen där jag blivit av med min pirog och slog upp våra tält.. =)
 
 Åter igen uppe på Ngorongoro kraterns kant när vi lämnat Serengeti bakom oss.
 
 Bra vackert!
 
 
 Tredje natten spenderades här.
 

Jag och Richard slog oss ner utanför vårt tält och öppnade oss en varsin öl, snart kom Thorun och satte sig ner och höll oss sällskap..

Ungefär när vi var mitt uppe i prat om camping-utrustning, fjällen och den härliga norska naturen halvskriker Thorun och hoppar upp från sin plats,

-AAAaah en buffel!

Jag och Richard var inte heller sena på att hoppa rätt upp i vädret när vi förstod att hon inte skämtade..haha!

Ca 10m bakom oss stod en gigantisk buffel och stirrade på oss!

Några guider längre bort ropade på alla att springa bort från bufflarna, in i säkert förvar.

Japp, och jag sprang! Haha!

Tog bara några sekunder innan den första buffeln följdes av ungefär 69st bufflar till, som alla strövade i lugn takt över vår campingplats..haha!

Heeeelt sjukt!

Det roliga var att Richard bara någon timme innan när vi slog upp tältet hade nämt något om hur skönt det var att tälta här och inte mitt på savannen där det kändes som att de farliga djuren lurade i det höga gräset runt campingplatsen.

Ja, vi var ju faktiskt fortfarande ute bland allt och det UTAN staket..haha!

 Här satt vi i lungan ro och drack öl..hehe! Efter andra ölen stod det helt plötsligt en buffel och stirrade på oss precis i kanten till det höga gräset bara några meter bakom vårt tält..haha! Waiiiiii! =)
 
 Haha jag vet att det är svårt att se de 70bufflarna, men i horisonten kan man se massa svarta kroppar..haha!
 

 När de 70 bufflarna passerat gick vi in i den stora ekandes lokalen och hade kvällsmat, borta från bufflarna och de gigantiska pirog-tjuvandes fåglarna..haha!

Sällskapade och hade en trevlig kväll med vårt härliga gäng.

Sa godnatt och gick och lade oss i vårt tält och somnade.

Dock mitt i natten vaknar jag av ljud och japp bufflarna är tillbaka, allihopa! Och denna gången verkar de inte som att de tänkt passera utan de står allihopa och käkar gräs bland alla tälten.

Och då undrar ni hur jag vet det..

JO det ska jag tala om.. =)

Vårt tält hade nätfönster så jag vaknar av ljuden som de gör och slänger ögonen på en gigantisk buffel som står ca 1m IFRÅN mig! Lägger mig väldigt varsamt ner igen för att undvika att möta en gigantisk buffels blick..

Var så kissinödig, men näpp jag gick inte ut och kissade den natten heller..

Vaknade, somnade och vaknade igen av ljudet till alla bufflarna. Ena gången jag vaknar står en buffel och käkar gräs precis bakom vårt tält!

Jag hade mitt huvud i min sovsäck och ca 2dm japp DECIMETER från mitt huvud har buffeln sitt huvud med sina gigantiska horn!! 

Hornen rispar mot tältduken precis över mig och vi hör hur han andas riktiga tjuren färdinnan (när han blir stucken av biet) andningstag.

Jag ligger heeeeelt stilla och vågar inte röra mig ur fläcken, och mina andningar är nästan lika ljudliga som buffelns.. 

Haha! Ja denna natten var verkligen en pärs!!

Vår portugisiska vän Gao hade legat med ryggen upp mot tältet och vaknat av en buffel som ville åt gräset under deras tält och bluffat honom med hornen i ryggen, trevligt..aaaaaah haha!

Jag säger då det vilken natt, vilken natt!

 

Nästa dag fortsatte i samma skrämsel-tema..

Vaknade även denna dag upp tidigt vid 06.00 för att denna dagen skulle vi köra ner i kratern.

Hade frulle innan hela gänget hoppade in i bilen och körde ut på de slingriga vägarna längst kraterns kant..

Rocki vår guide var mitt uppe i att berätta om vattenbufflar efter den djur-rika natten. Rocki slängde bak ögonen på oss bak i bilen medans han inlevelsefullt berättade om vattenbufflarna..

Skulle han inte ha gjort, helt plötsligt ser vi passagerare hur Rocki styr bilen rätt ut i kanten!! Kanten är mer än metern hög, men i.o.m att vi har världens safari-terrängbil så jobbar sig bilen upp för kanten.

Vi bara skriker och alla pekar fram, känns som evigheter innan Rocki fattar och slänger sina ögon åter tillbaka på grusvägen.

Han vrider om ratten helt och bilen är SÅHÄÄÄÄÄÄR nära på att tippa över på sidan, tillbaka flyger vi och nu kör vi nästan ner för andra kanten innan vi till slut (tack och lov) hamnar på vägen rätt fram på alla 4:a hjulen.. oj oj..

Så japp riktigt händelserika 12tim där med bufflar och bilar som nästan slår över.

När vi nästan tippade över med bilen så skrek jag till, tänkte att nu slår vi över och komma rulla ner för stupet på andra sidan..

Stackars Rocki, han skämdes en aning. Men inget hände och alla brast till slut ut i skratt och sa att vi kunde ta vattenbuffel-förklaringen sedan när vi stod stilla med bilen..haha!

 Efter ett tag kom vi fram till stället där vi skulle ta oss ner för kanten till bottnen av kratern. Rocki körde sakta sakta ner, vilket var skönt då det var väldigt brant! =)

 Här tog vi bilen ner till "golvet" i Ngorongoro kratern mitt under soluppgången.
 Bara underbart vackert!
 
 Och vägen bar nedåt..
 
 Hoppas Rocki håller sig uppe på den snirkliga vägen..haha!
 På vägen ner i kratern..
 
 

Kom ner i kratern och möttes medesamma av MASSVIS med djur! 

De var överallt, hur stora flockar som helst!

Alla djur gick tillsammans, annars tror man ju att alla djurarter håller sig för sig själva, elefanter för sig, zebror för sig, men näpp, inte här iallafall!

Vi såg t.o.m 3 lejon som låg och latare sig och bara några meter ifrån dom så strövade zebrorna, galet!

Var såå mycket djur, helt galet och naturen nere i kratern var lika galen, bara såå vackert!

Alltså alla mina vänner, ni bara måste åka hit någon gång i era liv!

Ngorongoro kratern är verkligen paradiset på jorden, heeeelt underbart!

 
 Min favorit zebror.. De andra i bilen skrattade åt mig där jag knäppte bild efter bild på mina zebror..haha!
 

Så det var zebror och det var gnuer och här och där sprang ett vårdssvin förbi, några hyenor svalkade sig i en liten sjö, någon elefant drog förbi lite här och var och helt plötsligt körde vi förbi 2 lejon som låg i vägkanten och slappade! Tittade man längre bort kunde man se 3 lejon till.

Bara vimlade med lejon här, vi såg hur många som helst. Till sist var det typ -Ja men titta där ett lejon.. =)

 Stötte på dessa 2söta..
 
 
 
 Alltså dessa lejonen låg en bit längre in från vägen. Och kolla så nära zebran går. Det var så fantastiskt här i kratern att alla djuren verkligen gick tillsammans! En stor salig blandning av djur! 
 2 hyenor som tog sig ett bad.
 
 Så mycket djur och såå vackert!!
 Zebror mera zebror..haha!
 
 
 Ser ni alla djur och blandningen..
 Här åkte vi fram och spanade in allt fint, helt otrolig känsla!
 
 
 Finns tydligen inte en ända zebra som är lika..
 
 I LIKE!! =)
 
 
 Jag sa till Rocki att jag önskade att vi skulle se lite flodhästar, gärna på lite närmare håll än i Serengeti. 

Jag kunde inte blivit mer nöjd än när vi sladdade in vid en sjö som var FULL med slappande flodhästar! Där låg de och sov och fes om vartannat.. Såå söta!!

Stod kvar med bilen och iakttog dom ett bra tag innan vi begav oss vidare.

 Massa fisandes flodhästar som låg och gottade sig i det svallkande vattnet.
 Också vääldigt söta!
 Och där kom en elefant förbi, det var det som var det fina i Ngororngoro, alla djuren tillsammans i en ända röra!
 Såååå lycklig! 
 Richards stora favorit, pumba, vårdsvinen!
 
 
 
 

Lyckades också spana in det sista djuret för att komplettera The big 5, noshörningen.

Men den var på väääääldigt långt avstånd dock, var en stor svart prick långt där borta! =) Men zoomade man ordentligt med kameran, eller kikade i kikaren så kunde man se den. =)

  Såg trots allt en noshörning men på väldigt långt avstånd! Så big five = avklarat!
 

Det coola med Ngorongoro kratern var helt klart mängden av djur, de var överallt! Och att alla djur bara gick där tillsammans allihopa helt blandat. Och naturen såklart, såå vackert! Vet inte riktigt hur jag ska kunna beskriva det.. =)

 Bara djur och djur åt alla håll man tittade! Kolla in alla små prickar, allt är djur!
 Gnuer, kanske inte så söta men coola! =)
 
 
 
 
 
 
 

Jag höll typ att ramla ur bilen när vi efter ha lämnat flodhästarna körde igenom ett parti med hundratals Zebror, de var såå många!! Bara så mäktigt!

Ville så gärna plocka med mig en eller två och ha i hästhagen utanför oss i åsa..haha!

 
 
 
 
 
 
 
 Här var gelet mycket zebror, låångt över 100st!! Jag var glad..hehe!
 

Stannade till för lite paus på ett picnicställe, var en hel del flodhästar där med, och vi lyckades spana in några som hade gått upp ur vattnet och lagt sig vid kanten till sjön. Alltså flodhästarna är så runda och tjocka och otroligt söta! Men väldigt farliga med så vi höll oss på avstånd.. hehe! Inga mera djurinsidenter inte.. =)

 Flodhästar som ligger och solar.
 Ja även dom väldigt gulliga! =)
 

 Tillbringade en massa timmar med att köra runder i kratern innan det var dax att vinka hej då och lämna den bakom oss..

 
 
 Mera vårdsvin och Richard var även han glad.. =)
 
 Några lejon till innan vi lämnade kratern bakom oss..
 
 
 

Körde ett annat håll upp och ur kratern, tror att vägarna ner och upp är enkelriktade för att man inte ska krocka där..

Rocki tog en himla fart med bilen och den fick verkligen jobba för att ta sig upp för serpentin-vägen som snirklade sig uppför kanten.

 Utsikten när vi började jobba oss uppåt med bilen från kratern..
 
 Norge-vägar uppför kraterns kant.
 Hej då till fantastiska Ngorongoro kratern.
 

Åkte tillbaka till vår campingplats och hade lunch innan vi på började den långa vägen tillbaka till Arusha och Moshi.

När vi lämnade kratern bakom oss brakade ett åskväder lös och himmelen öppnade sig ett tag.. Vilken tur vi haft som haft ett sådant fint väder alla dagarna under vår safari.

Sträck körde nästan hela vägen tillbaka, tog ett antal timmar. 

Dock stannade vi till för ett besök i en massajby. Och det var inte en av alla de mysiga byarna vi sett i Ngorongoro utan denna kändes väldigt turistig och inte den minsta trevlig!! 

Regnet öste ner och vi satte oss i en av alla hyddorna, en ”massaj” berättade lite halvhjärtat om byn, vilket bara kändes helt fel i magen.

Sedan tog dom med oss ut för att vi skulle shoppa deras grejer. Jag tyckte dock hela grejen kändes välldigt b, och tyckte inte att de var så värst trevliga så jag vägrade minsann handla något! Kändes väldigt påtvingat!

Hade varit mycket bättre om de bara byggt upp en massajby och sagt att detta är uppbyggt för att kunna visa turister hur det ser ut och går till i en massajby. De hade t.o.m kunnat ha en liten shop där och sålt grejer för förmån av massajer eller något..

Innan vi äntligen kunde åka därifrån skulle de såklart dansa med oss, alla vägrade utom vår kära, glada portugis.

Han shoppade armband för glatta livet och hoppade och dansade mer än gärna med massajerna, tur för oss andra..haha!

 

När vi väl kom därifrån så brummade vi vidare i bilen. Jag kanske inte hade handlat något i massajbyn men jag hade definitivt fått med mig något därifrån! Det började klia en attans på mig och jag slängde av mig tröjan.

Hela magen kliade och lagom till kvällen hade det bildats stora röda bett på hela sidan av magen upp på bröstet och halsen och t.o.m några i ansiktet..

Tror massajerna hade varit nöjda om de hade sett den svenska flickan (som inte ville handla något) klia sig på kroppen tills hon inte visste vart hon skulle bli av.. haha!

  Fullt med bedbugs bett som jag fick med mig från massajbyn.. Det kliade kan jag säga!!
 

På kvällen rullade vi in i Arusha vid 18-tiden. Vår 4:a dagars safari var över..

Var så tråkigt att säga hej då till alla i vårt lilla gäng, kändes allt lite tomt när jag och Richard hoppade in i vår minibuss som skulle ta oss de 2 sista timmarna till Moshi..

 

Men vilka kanondagar vi haft alltså!! Kilimanjaro och sedan denna grymma safari!

Hade en dag i Moshi för att sova ut och göra upp planer för sista veckan.

Och våra planer landade på ZANZIBAR! =)

 

Hade först inte tänkt att åka till Zanzibar, trodde bara det var en överskattad ö som var överfull av 5 stjärniga resorts och dyra priser..

Men efter ha pratat runder med folk så visade det sig visst vara mycket värt ett besök.

Japp, då flyger vi dit tänkte vi, vi var inte sugna på att skumpa runder i en buss i 8:a timmar för att sedan åka båt i 2tim ovanpå det..

Men visade sig att flyget på morgonen efter var fullt och att vi då var tvungna att vänta tills på kvällen.

Kände oss väldigt färdiga med Moshi så till sist bokade vi in oss på en buss iallafall.. Vi skulle iallafall spara några slantar på att åka buss, plus att istället för att fördriva tiden en dag till i Moshi så kunde vi sitta och titta ut igenom bussfönstret och få se lite mer av landet Tanzania. =)

 

Kl 07.45 dagen efter rullade vi ut med bussen ifrån Moshi. Bussen hade ac och allt, så det var nemas problemas! Stannade för lunch vid 12.30 och jag sa till Richard -Dethär går ju lätt som en plätt, bara 3.5tim kvar! Jag kunde t.o.m sitta och läsa på bussen vilket nästan aldrig händer! =)

Men efter lunchen vet jag inte vad som gick fel. Ac:n slutade fungera och det blev olidligt varmt!! Solen stod rätt på i fönsterrutan och svetten bara rann på oss, vi kokade.. Och kom vi fram efter 8:a tim? 

NEJ det tog visst 12 små timmar istället!! Fastnade i trafiken och det kändes som vi aldrig kom fram!

När vi väl rullade in i Tanzanias huvudstad Dar es salaam var klockan mycket och det var redan mörkt ute, så inget Zanzibar för oss den dagen.

Vi tog en taxi till hamnen och tog in på ett ställe över natten.

Dagen efter var vi uppe tidigt och var ut och köpte båtbiljetter. Såg inte jättemycket av staden men människor verkar i allmänt alltid lite mindre glada i storstäder hela världen över. Annars bär nästan alla från Tanzania ett leende på sina läppar.

 

Kl 09.30 drog båten iväg, lite delfiner simmade med och hoppade och lekte i havet. De visade även bästa filmen frost på båten så det kunde inte riktigt bli en bättre båtfärd..haha!

Kom iland och fick tag i en väldigt glad och snäll taxi chaufför som tog oss rätt över ön till Paje. Här i Paje släppte han oss bara några meter från stranden.

När vi sa hej då och tog våra väskor och rullade ner till stranden var det något fantastiskt som mötte oss!

Ett alldeles turquoiset hav som kantades av en så vit strand att vi blev helt bländade! Och allt detta kantades av härliga palmer! Såå underbart!

Vi hade verkligen inte haft några förväntningar på Zanzibar men tack och lov att vi åkte hit för det är alldeles fantastiskt!

 Detta var det första vi möttes av när vi tog oss ner till stranden i Paje på Zanzibar, jag var helt salig!

 

Slog oss ner på en resturang på ett fint ställe och efter lunchen fick jag äran att gå och titta efter boende, jippie(not).. Richard fick sitta kvar med väskorna och ha det lugnt och skönt. Vi hade gärna bott i en av alla de fina bungalowerna på vårt lunchställe men det var tyvärr fullt.. Såklart..

Första lunchen och ölen på vackra Zanzibar. Här satt Richard och vänta medans jag travade stranden upp och ner och letade efter boende samtidigt som svetten dröp om mig! =)
 

Gick där farm och tillbaka på stranden och in i gränderna bakom i mina långbyxor och t-shirt, svetten bara rann av mig!

Och överallt var det bara fullt och fullt! 

Vi ville verkligen unna oss att bo på ett fint ställe som låg längst med stranden, är man på Zanzibar så är man.. =)

Kom tillbaka till Richard efter 1.5tim och trodde jag skulle svimma av solsting, bränt mig hade jag också där jag travat fram och tillbaka i solen.

Jag sa -Jag ger upp, orkar inte mer!

 

Men tro det eller ej till sist löste det sig.

Vi lyckades boka in oss på vårt fina lunchställe ons-sön, och sön-ons hittade vi ett annat fint ställe längst stranden.

Det bästa med här vi bor nu, är att på onsdag när vi flyttar till de andra boendet så ska dom stänga här för att renovera taken. Vilket innebär att det inte är någon annan som bor här just nu förutom jag och Richard..haha!

Så vi har hela stället för oss själva! Andra kanske hade tyckt att det var läskigt eller tråkigt men vi skygga åsa-bor passar det perfekt! Haha! Ingen trängsel här inte! =)

Så här bor vi jättefint, finare än aldrig förr!

Havet är blått, stranden vit och ölen kall! Största problemet vi har är att vi får solkräm i ögonen när vi badar eller att vi ibland måste resa på oss för att gå och äta..haha!

Så vi har det underbart! Har legat vid havet idag för att efter ett tag flytta oss till poolen..

Hela sista veckan kommer bara gå åt till att slappa! =)

 

Så säger bara en sak Hakona Matata vänner!

 

P.s vi har iallafall bokat in oss på ett flyg tillbaka till Moshi dagen innan vi flyger hem till Svea rike, jag tänker inte åka bussen igen..haha!

Tror jag blev lite halvt allergisk av bussar efter att vi på våran långresa 2010 åkte från Brasilien upp till Mexico, en sträcka som nästan motsvarar hela afrika med olika bussar..haha! Eller så börjar jag bara bli gammal och bekväm.. =)

Ngorongoro, Safari, Serengeti, Tangire nationalpark, Tanzania, Zanzibar,